Pomysł na kruchy deser dla najbliższych. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Jeśli lubisz wiśnie, koniecznie przygotuj ten deser.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Margarynę siekamy na drobne kawałki. Mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy do mieszanki margarynę i zagniatamy ciasto. Powoli dodajemy maślankę, a gdy ciasto będzie gładkie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.
Nastawiamy piekarnik na 190°C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Foremki do tartaletek wylepiamy ciastem. Przykrywamy każdą folią aluminiową i obciążamy grochem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy dalej przez 3-4 minut. Po upieczeniu wyjmujemy tartaletki i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150°C.
Przygotowujemy nadzienie: Serki mieszamy ze śmietanką, jajkami i ekstraktem waniliowym. Całość miksujemy, a następnie dodajemy cukier i mieszamy całość dokładnie łyżką.
Upieczone tartaletki wypełniamy nadzieniem serowym. Wstawiamy tartaletki do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie na tartaletki układamy wiśnie i pieczemy dalej przez 15 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz