Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka
  • 1 czubata łyżka mielonego cynamonu
  • ½ cytryna
  • 1 łyżeczka miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka masła Łaciate
  • 1 żółtko jaja

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.



Krok 2

Dodać cynamon, cukier waniliowy oraz łyżeczkę masła i dusić jabłka przez około 5 minut.



Krok 3

Dodać miód i wymieszać, aby dobrze połączył się z jabłkami.



Krok 4

Ciasto francuskie pokroić na prostokąty. Na jedną połówkę nałożyć jabłka, drugą naciąć nożem.



Krok 5

Przykryć część z jabłkami naciętym ciastem, skleić brzegi.



Krok 6

Posmarować ciasto żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.