Proste w przygotowaniu mini tarty ze szparagami i pomidorkami. Są bardzo kremowe i smaczne. Jeśli lubisz szparagi pokochasz ten przepis.
Danie: Kolacja
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól, masło i siekamy całość. Następnie ciasto rozcieramy palcami. Dodajemy żółtko, wodę i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 170°C. Foremki do tartaletek lekko smarujemy masłem. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy. Wylepiamy nim foremki i nakłuwamy spody. Wkładamy do zamrażarki na 5 minut. Potem wkładamy je do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
Cebulę oraz por siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pora wraz z cebulą. Smażymy lekko.
Śmietankę Łaciatą roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy starty ser. Doprawiamy całość przyprawami do smaku.
Upieczone tartaletki wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika. Wkładamy do każdej tartaletki porcję cebuli i pora. Zalewamy masą serową. Szparagi myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na wierzch każdej tartaletki wraz z pomidorkami koktajlowymi. Wkładamy gotowe tartaletki do piekarnika na 25-30 minut.
Dodaj komentarz