Masa serowa: serek homogenizowany 500 g śmietana kremówka 30% 200 ml żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: śmietana 30% - 200 ml truskawki - 70 dag galaretka truskawkowa - 2 op winogron Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę razem z cukrem ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować ,na koniec dodać żelatynę wymieszaną z małą ilością masy serowej, wymieszać dokładnie. Truskawki oczyścić, opłukać, osuszyć,parę odłożyć a resztę przekroić na pół i ułożyć w tortownicy. Masę serową wylać do tortownicy, wyrównać wstawić do lodówki. Pozostałe truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku. Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejąca wylać na sernik, schłodzić. Śmietanę 30 % ubić na sztywno i ozdobić nią wierzch torcika, na kleksikach ze śmietany i układamy winogron.
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę razem z cukrem ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować , na koniec dodać żelatynę wymieszaną z małą ilością masy serowej, wymieszać dokładnie.
Truskawki oczyścić, opłukać, osuszyć, parę odłożyć, a resztę przekroić na pół i ułożyć w tortownicy.
Masę serową wylać do tortownicy, wyrównać wstawić do lodówki.
Pozostałe truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku.
Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejąca wylać na sernik, schłodzić.
Śmietanę 30 % ubić na sztywno i ozdobić nią wierzch torcika w postaci kleksików ze śmietany, na których ułożyć winogrona.
Dodaj komentarz