Torcik truskawkowy

Autor:

Kamila O

Masa serowa: serek homogenizowany 500 g śmietana kremówka 30% 200 ml żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: śmietana 30% - 200 ml truskawki - 70 dag galaretka truskawkowa - 2 op winogron Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę razem z cukrem ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować ,na koniec dodać żelatynę wymieszaną z małą ilością masy serowej, wymieszać dokładnie. Truskawki oczyścić, opłukać, osuszyć,parę odłożyć a resztę przekroić na pół i ułożyć w tortownicy. Masę serową wylać do tortownicy, wyrównać wstawić do lodówki. Pozostałe truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku. Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejąca wylać na sernik, schłodzić. Śmietanę 30 % ubić na sztywno i ozdobić nią wierzch torcika, na kleksikach ze śmietany i układamy winogron.

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Masa serowa:

  • 500 g serka homogenizowanego
  • 200 ml śmietany kremówki Łaciata 30%
  • 2 duże łyżki żelatyny spożywczej
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietany kremówki Łaciata 30%
  • 70 dag truskawek
  • 2 opak. galaretki truskawkowej
  • Winogrona

Przygotowanie

Krok 1

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.



Krok 2

Śmietanę razem z cukrem ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować , na koniec dodać żelatynę wymieszaną z małą ilością masy serowej, wymieszać dokładnie.



Krok 3

Truskawki oczyścić, opłukać, osuszyć, parę odłożyć, a resztę przekroić na pół i ułożyć w tortownicy.



Krok 4

Masę serową wylać do tortownicy, wyrównać wstawić do lodówki.



Krok 5

Pozostałe truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku.



Krok 6

Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejąca wylać na sernik, schłodzić.



Krok 7

Śmietanę 30 % ubić na sztywno i ozdobić nią wierzch torcika w postaci kleksików ze śmietany, na których ułożyć winogrona.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.