Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Białka oddziel od żółtek, dodaj do nich szczyptę soli i ubij przez minutę na wysokich obrotach miksera. Następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj białka przez 5 minut na wysokich obrotach. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia składników. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz z ubitymi jajkami, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą małej tortownicy o średnicy 12 -14 cm. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Do rondelka wlej śmietankę, dodaj masło i podgrzewaj na wolnym ogniu. Nie gotuj, gdy tylko zawrze zdejmij z ognia. Następnie dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Gotową masę wystudź i wstaw do lodówki na godzinę. Gdy stężeje ubij mikserem na sztywno.
Biszkopt przekrój na 3 równe blaty. Każdy blat posmaruj dżemem i kremem śmietankowym. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem, obłóż rurkami czekoladowymi i zwiąż tort wstążką. Wierzch posyp niebieską posypką waflową, ułóż na niej jajeczka cukiernicze i baranka.
Dodaj komentarz