Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać. Następnie miksując dodawać po jednym żółtku i olej, zmiksować. Na samym końcu dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 27 cm. Piec przez ok. 30 minut w 180°C. Wyjąć biszkopt z tortownicy, ostudzić, przekroić na 3 blaty.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki, dodawać po łyżce serka, dalej ubijać. Następnie powoli wlewać płynną żelatynę do śmietany, cały czas ubijać.
Wymieszać wszystkie składniki ponczu.
Pierwszy blat nasączyć ponczem, wyłożyć porcję kremu, rozsmarować. Tak postąpić z drugim i trzecim blatem . Wierzch i bok tortu posmarować kremem, obłożyć rurkami czekoladowymi, tort związać wstążką. Wierzch tortu udekorować lentilkami, odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Dodaj komentarz