Tradycyjny chleb

To jeden z najprostszych przepisów na domowy chleb. Można go upiec w keksówce – wtedy będzie podłużny lub w garnku ceramicznym, chcąc uzyskać okrągły kształt pieczywa.

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg mąki pszennej
  • - 3 łyżki pestek słonecznika
  • - 3 łyżki chia lub siemienia lnianego
  • - 0,5 szklanki otrębów (obojętnie jakich)
  • - 2,5 dag drożdży świeżych
  • - 0,5 l letniej wody
  • - 1 łyżka pestek dyni
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka cukru

Przygotowanie

Krok 1

Suche składniki łączymy i mieszamy. Dolewamy stopniowo wodę i energicznie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min.



Krok 2

Po upływie tego czasu, mieszamy i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia ponownie na 30 min.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.