Truskawkowa chmurka - ciasto bez pieczenia

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 opakowania mleka UHT Łaciate o smaku truskawkowym
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 100 g truskawek
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 200 g ulubionych kruchych ciasteczek
  • 50 g masła Mazurski Smak

Przygotowanie

Krok 1

Ciasteczka pokrusz lub zmiel na bardzo drobne kawałki. Masło rozpuść, przestudź i dodaj do pokruszonych ciasteczek. Zagnieć do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 18 - 20 cm wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej masę z ciasteczek i wyrównaj powierzchnię lekko dociskając.
Tortownicę wstaw do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Przesyp galaretki do miski i zalej je 200 ml wrzącej wody, dokładnie zamieszaj, aby nie powstały grudki i odstaw na kilka minut do przestudzenia.
Ciepłe, ale nie gorące galaretki wymieszaj dokładnie z mlekiem truskawkowym.



Krok 3

Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i ubij mikserem na sztywną masę.
Do bitej śmietany dodaj mleko z galaretką i całość wymieszaj delikatnie za pomocą ubijaczki /trzepaczki do jajek.



Krok 4

Wyjmij tortownicę z lodówki i przełóż do niej masę, wyrównaj z wierzchu powierzchnię, udekoruj połówkami truskawek i wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny. Ciasto jest gotowe gdy masa całkowicie stężeje. Smacznego!



Wskazówki

Zwróć uwagę, aby na opakowaniu galaretki była informacja, że należy ją rozpuścić w 500 ml wody. Jeśli podana ilość płynu będzie mniejsza, należy dodatkowo dodać łyżeczkę żelatyny do rozpuszczonych galaretek. W przeciwnym razie ciasto nie stężeje.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.