Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Ciasteczka pokrusz lub zmiel na bardzo drobne kawałki. Masło rozpuść, przestudź i dodaj do pokruszonych ciasteczek. Zagnieć do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 18 - 20 cm wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej masę z ciasteczek i wyrównaj powierzchnię lekko dociskając.
Tortownicę wstaw do lodówki na 30 minut.
Przesyp galaretki do miski i zalej je 200 ml wrzącej wody, dokładnie zamieszaj, aby nie powstały grudki i odstaw na kilka minut do przestudzenia.
Ciepłe, ale nie gorące galaretki wymieszaj dokładnie z mlekiem truskawkowym.
Śmietankę wlej do wysokiego naczynia i ubij mikserem na sztywną masę.
Do bitej śmietanki dodaj mleko z galaretką i całość wymieszaj delikatnie za pomocą ubijaczki /trzepaczki do jajek.
Wyjmij tortownicę z lodówki i przełóż do niej masę, wyrównaj z wierzchu powierzchnię, udekoruj połówkami truskawek i wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny. Ciasto jest gotowe, gdy masa całkowicie stężeje. Smacznego!
Zwróć uwagę, aby na opakowaniu galaretki była informacja, że należy ją rozpuścić w 500 ml wody. Jeśli podana ilość płynu będzie większa, należy dodatkowo dodać łyżeczkę żelatyny do rozpuszczonych galaretek. W przeciwnym razie ciasto nie stężeje.
Przed ubiciem koniecznie schłodź śmietankę minimum 12 h w temperaturze poniżej 6°C.
Dodaj komentarz