Owoce odgrywają pierwszoplanową rolę w żywieniu człowieka. Są źródłem wielu witamin, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Zawierają antyoksydanty oraz flawonoidy, które usuwają wolne rodniki powstające w organizmie podczas stanów zapalnych, stresu, palenia papierosów oraz narażenia na zanieczyszczenia środowiskowe. To również źródło zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić skórę. Świeże owoce powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie.
Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Truskawki
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Wszystkie owoce dokładnie myjemy pod bieżącą, letnią wodą, potem odrywamy szypułki od truskawek i kroimy. Kiwi obieramy ze skórek i również kroimy.
Kiedy truskawki są pokrojone, a kiwi obrane odcinamy ogonek od fig i kroimy ósemki. Teraz wystarczy obrać i pokroić banany w plastry, oberwać z gałązki winogrona i dodać je do sałatki.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą i dekorujemy kilkoma listkami świeżej mięty.
Dodaj komentarz