Truskawkowa sałatka z kiwi, winogronami i bananem

Owoce odgrywają pierwszoplanową rolę w żywieniu człowieka. Są źródłem wielu witamin, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Zawierają antyoksydanty oraz flawonoidy, które usuwają wolne rodniki powstające w organizmie podczas stanów zapalnych, stresu, palenia papierosów oraz narażenia na zanieczyszczenia środowiskowe. To również źródło zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić skórę. Świeże owoce powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg truskawek
  • - 4 figi
  • - 3 kiwi
  • - 2 banany
  • - 1 kiść winogron
  • - kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie owoce dokładnie myjemy pod bieżącą, letnią wodą, potem odrywamy szypułki od truskawek i kroimy. Kiwi obieramy ze skórek i również kroimy.



Krok 2

Kiedy truskawki są pokrojone, a kiwi obrane odcinamy ogonek od fig i kroimy ósemki. Teraz wystarczy obrać i pokroić banany w plastry, oberwać z gałązki winogrona i dodać je do sałatki.



Krok 3

Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą i dekorujemy kilkoma listkami świeżej mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.