Ciasteczka z jabłkami i figowym dżemem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Dżem figowy:

  • 3 łyżki cukru
  • 5 fig
  • Ziarenka z ½ laski wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 1 jabłko
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie

Dżem figowy

Z cukru i odrobiny wody ugotować syrop, wsypać pokrojone w kostkę figi bez skórki, dodać sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Gotować do chwili gdy dżem będzie gęsty i szklisty.




Ciasto francuskie wyjąć z papieru i pokroić w kwadraty (wyszło 21). Palcami zacisnąć wszystkie cztery rogi, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce,włożyć porcję dżemu figowego i kawałek jabłka. Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Ciasteczka wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.