Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Herbatnikami wyłożyć spód tortownicy.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować i podzielić na dwie części.
Żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać jogurt i rozpuszczoną żelatynę oraz 1 część zmiksowanych truskawek, razem wszystko wymieszać do połączenia sie składników, następnie wstawić do lodówki na 10 minut.
W tym czasie ubić w osobnych naczyniach piane z białek oraz śmietanę. Wyjąć masę z lodówki dodać ubitą śmietanę i za pomocą trzepaczki połączyć, następnie dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę na herbatniki w tortownicy , wyrównać i wstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Zmiksowane truskawki i połączyć z cukrem oraz rozpuszczoną żelatyną. Mus wylać na masę truskawkową.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na końcu dodać śmietan - fix.
Ubitą śmietanę wyłożyć na mus i wstawić do lodówki na około 2 godz.
Gotowe można posypać płatkami czekoladowymi.
Dodaj komentarz