Truskawkowiec

Autor:

Kamila O

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Masa:

  • 400 g truskawek
  • 12 łyżeczek żelatyny
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml śmietany Łaciata 30%

Mus:

  • 400 g truskawek
  • 100 g cukru
  • 2,5 łyżki żelatyny

Wierzch:

  • 300 ml śmietany Łaciata 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opak. śmietan-fix

Dodatkowo:

  • Herbatniki
  • Płatki czekoladowe

Przygotowanie


Herbatnikami wyłożyć spód tortownicy.




Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować i podzielić na dwie części.



Masa

Żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać jogurt i rozpuszczoną żelatynę oraz 1 część zmiksowanych truskawek, razem wszystko wymieszać do połączenia sie składników, następnie wstawić do lodówki na 10 minut.




W tym czasie ubić w osobnych naczyniach piane z białek oraz śmietanę. Wyjąć masę z lodówki dodać ubitą śmietanę i za pomocą trzepaczki połączyć, następnie dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.




Przełożyć masę na herbatniki w tortownicy , wyrównać i wstawić do lodówki.



Mus

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej.




Zmiksowane truskawki i połączyć z cukrem oraz rozpuszczoną żelatyną. Mus wylać na masę truskawkową.



Wierzch

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na końcu dodać śmietan - fix.




Ubitą śmietanę wyłożyć na mus i wstawić do lodówki na około 2 godz.




Gotowe można posypać płatkami czekoladowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.