Udka indycze w sosie koperkowym

Udka z indyka są bardzo delikatne i soczyste. Do tego pyszny, kremowy, aksamitny sos koperkowy i mamy genialny pomysł na obiad, który zadowoli nawet największego łasucha.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 udka indycze
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 duży pęczek koperku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • makaron np. typu świderki (do podania)

Przygotowanie

Krok 1

Udka z indyka przyprawiamy solą, pieprzem, a następnie obsmażamy na maśle z obu stron.



Krok 2

Następnie dolewamy ok. 2 szklanki wody i całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso zmięknie, uzupełniając wodę w razie potrzeby. W garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.



Krok 3

Kiedy udka zmiękną, wyjmujemy je na talerz, a do wywaru z mięsa wlewamy śmietankę Łaciatą wymieszaną z łyżeczką mąki i posiekanym koperkiem. Całość zagotowujemy i doprawiamy.



Krok 4

Udka podajemy z sosem koperkowym i makaronem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.