Udka z kurczaka z cytryną

Pyszne cytrynowe mięso z kurczaka z fasolką szparagową to danie, na które skusi się nawet największy niejadek. Pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g udek z kurczaka
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 4 cytryny
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki curry
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka myjemy. Przygotowujemy marynatę: wyciskamy sok z 3 cytryn, dodajemy otartą skórkę z 1 cytryny, sól, pieprz i curry.



Krok 2

Obtaczamy kurczaka w marynacie i odstawiamy na 10 minut. Fasolkę kroimy na małe kawałki.



Krok 3

Po tym czasie obsmażamy kurczaka na oleju na złocisty kolor. Dolewamy pozostałość marynaty, dodajemy bulion i fasolkę szparagową oraz pokrojoną w plasterki jedną cytrynę i całość dusimy jeszcze przez ok. 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.