Spaghetti cacio e pepe

To prawdopodobnie najprostszy makaron na świecie, o czym mówi nawet jego nazwa - „ser i pieprz”. Nie znaczy to jednak, że czegokolwiek mu brakuje. Wręcz przeciwnie, jest to danie idealne. Włoska klasyka, minimum składników przy zachowaniu ich dobrej jakości. Zdecydowanie warty wypróbowania.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g makaronu spaghetti,
  • - 100 g sera Pecorino Romano,
  • - 2 łyżki masła Łaciate,
  • - 2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić 2 minuty wcześniej niż zwykle. Zachować 100 ml wody z gotowania makaronu.



Krok 2

Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki.



Krok 3

Na patelni rozgrzać masło. Gdy się rozpuści, dodać pieprz i smażyć razem minutę. Na patelnię włożyć makaron wraz z wodą z gotowania. Gdy woda się zagotuje, wsypać większość sera (część zostawić do dekoracji) i podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, aż ser się rozpuści i utworzy z masłem i wodą gładki, aksamitny sos.



Krok 4

Makaron rozłożyć na talerze. Posypać resztą sera.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.