Udziec cielęcy ze szparagami

Duszony udziec cielęcy ze szparagami charakteryzują wysokie walory odżywcze i aromatyczne. Szparagi są źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu - dlatego polecane są kobietom w ciąży. Oprócz tego szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Ich właściwości odżywcze powinny docenić również osoby, które zamierzają przejść na dietę odchudzającą, ponieważ są niskokaloryczne.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g udźca cielęcego
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml naturalnego bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawy, którymi dokładnie nacieramy mięso i całość wstawiamy do lodówki na 25 minut. Następnie obieramy i kroimy w kostkę warzywa. W garnku rozgrzewamy masło.



Krok 2

Do garnka dodajemy mięso i smażymy. Po uzyskaniu rumianej barwy dodajemy do niego cebulę, czosnek, marchewkę i smażymy. Następnie dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem 30 minut.



Krok 3

Myjemy szparagi i kroimy na pół, po czym przez 15 minut gotujemy na parze.



Krok 4

Na koniec szparagi wrzucamy do garnka z mięsem i całość dokładnie mieszamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.