Duszony udziec cielęcy ze szparagami charakteryzują wysokie walory odżywcze i aromatyczne. Szparagi są źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu - dlatego polecane są kobietom w ciąży. Oprócz tego szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Ich właściwości odżywcze powinny docenić również osoby, które zamierzają przejść na dietę odchudzającą, ponieważ są niskokaloryczne.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Cielęcinę kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawy, którymi dokładnie nacieramy mięso i całość wstawiamy do lodówki na 25 minut. Następnie obieramy i kroimy w kostkę warzywa. W garnku rozgrzewamy masło.
Do garnka dodajemy mięso i smażymy. Po uzyskaniu rumianej barwy dodajemy do niego cebulę, czosnek, marchewkę i smażymy. Następnie dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem 30 minut.
Myjemy szparagi i kroimy na pół, po czym przez 15 minut gotujemy na parze.
Na koniec szparagi wrzucamy do garnka z mięsem i całość dokładnie mieszamy.
Dodaj komentarz