Waniliowa jaglanka z owocami

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 mleka UHT Łaciate o smaku waniliowym
  • 1/4 szklanki płatków jaglanych
  • garść ulubionych owoców
  • opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

Przygotowanie:

Płatki jaglane przesyp na suchą patelnię i upraż na średnim ogniu przez ok 3 - 4 minuty, aż płatki zrobią się jasno brązowe i zaczną pachnieć.
Uprażone płatki przełóż na sitko i przelej zimną wodą. Dzięki temu pozbędziesz się naturalnej goryczki występującej w kaszy jaglanej.
Tak przygotowane płatki jaglane przełóż do garnka, zalej mlekiem i gdy płyn zawrze, gotuj jeszcze przez około 5 - 7 minut. Jeśli lubisz bardziej słodkie desery, dodaj miód i zamieszaj dokładnie. Dla uzyskania idealnie gładkiej konsystencji, przed podaniem zmiksuj jaglankę blenderem.
Przełóż jaglankę do miseczek i podaj z ulubionymi owocami. Smacznego!



Wskazówki

Korzystając z płatków jaglanych ten deser wykonasz znacznie szybciej, Jeśli jednak chcesz wykorzystać kaszę, postępuj tak samo wydłużając jedynie czas gotowania (ziarna kaszy gotują się dłużej).

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.