Płatki jaglane przesyp na suchą patelnię i upraż na średnim ogniu przez ok 3 - 4 minuty, aż płatki zrobią się jasno brązowe i zaczną pachnieć.
Uprażone płatki przełóż na sitko i przelej zimną wodą. Dzięki temu pozbędziesz się naturalnej goryczki występującej w kaszy jaglanej.
Tak przygotowane płatki jaglane przełóż do garnka, zalej mlekiem i gdy płyn zawrze, gotuj jeszcze przez około 5 - 7 minut. Jeśli lubisz bardziej słodkie desery, dodaj miód i zamieszaj dokładnie. Dla uzyskania idealnie gładkiej konsystencji, przed podaniem zmiksuj jaglankę blenderem.
Przełóż jaglankę do miseczek i podaj z ulubionymi owocami. Smacznego!
Korzystając z płatków jaglanych ten deser wykonasz znacznie szybciej, Jeśli jednak chcesz wykorzystać kaszę, postępuj tak samo wydłużając jedynie czas gotowania (ziarna kaszy gotują się dłużej).
Dodaj komentarz