Waniliowa Panna Cotta z Płynnym Toffee w Środku

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki na 4-5 kokilek:

  • 600 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate 2%
  • 1/2 szklanki cukru waniliowego (cukier przechowywany w słoiku z laską wanilii)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 plasterków banana
  • sos toffi (najlepiej domowy)

Przygotowanie

Wykonanie:

Żelatynę zalać mlekiem tylko do przykrycia. Zamieszać i odstawić do napęcznienia. Pozostałe mleko, śmietankę i cukier wymieszać i podgrzewać w garnuszku na małym ogniu do zawrzenia. Zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę (wkładamy na 5 sekund do mikrofali) i dokładnie wymieszać. Do kokilek nalać po 2 łyżki masy. Odstawić w chłodne miejsce do szybkiego stężenia. Następnie do każdej kokilki włożyć pusty kieliszek - do góry nogami - i lekko docisnąć. Zalać prawie całą ciepłą masą śmietankową - do 3/4 wysokości kokilek. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce. Wyjąć kieliszki. W puste miejsce wlać sos toffi, przykryć plasterkiem banana i wyłożyć pozostałą masę śmietankową. Odstawić do całkowitego stężenia. Przechowywać w chłodzie. Przed podaniem kokilki umieścić w naczyniu z gorącą wodą - na 1-2 min. Po czym wyłożyć na talerzyk.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.