Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Żelatynę zalać mlekiem tylko do przykrycia. Zamieszać i odstawić do napęcznienia. Pozostałe mleko, śmietankę i cukier wymieszać i podgrzewać w garnuszku na małym ogniu do zawrzenia. Zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę (wkładamy na 5 sekund do mikrofali) i dokładnie wymieszać. Do kokilek nalać po 2 łyżki masy. Odstawić w chłodne miejsce do szybkiego stężenia. Następnie do każdej kokilki włożyć pusty kieliszek - do góry nogami - i lekko docisnąć. Zalać prawie całą ciepłą masą śmietankową - do 3/4 wysokości kokilek. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce. Wyjąć kieliszki. W puste miejsce wlać sos toffi, przykryć plasterkiem banana i wyłożyć pozostałą masę śmietankową. Odstawić do całkowitego stężenia. Przechowywać w chłodzie. Przed podaniem kokilki umieścić w naczyniu z gorącą wodą - na 1-2 min. Po czym wyłożyć na talerzyk.
Dodaj komentarz