Dżem morelowy z lawendą

Morele to prawdziwa bomba witamin. Zawierają witaminę C, dzięki czemu chronią przed przeziębieniami, a także witaminę PP oraz witaminy z grupy B. Ponadto są bogate w żelazo. Warto wykorzystać te owoce i przygotować z nich pyszny dżem morelowy z lawendą.

Spróbuj także naszych innych przepisów z morelami.

> Ciasto z morelami i serkiem

> Lemoniada morelowa z rozmarynem

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg moreli
  • 1,5 łyżki suszonej lawendy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Morele umyj, osusz i wypestkuj. Pokrój na ćwiartki.



Krok 2

Morele umieść w garnku z grubym dnem. Zasyp cukrem i zalej sokiem z cytryny. Odstaw na około 30 minut, aby owoce puściły sok.



Krok 3

Po upływie wyznaczonego czasu, przestaw garnek na gaz. Zagotuj. Dodaj łyżkę masła i zmniejsz ogień do minimum. Dżem podgrzewaj przez około 1,5 godziny. Mieszaj co jakiś czas, aby owoce się nie przypaliły.



Krok 4

Gdy dżem będzie miał już odpowiednią konsystencję dodaj suszoną lawendę. Gotuj jeszcze 10 minut.



Krok 5

Gorący dżem przełóż do ciepłych słoików. Dobrze zakręć i postaw na blacie do góry dnem. Zostaw do ostygnięcia. Smacznego!



Wskazówki

Po otwarciu przechowuj w lodówce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.