Morele to prawdziwa bomba witamin - zawierają witaminę C, przez co chronią przed przeziębieniami, witaminę PP oraz witaminy z grupy B. Ponadto są bogate w żelazo. Warto wykorzystać te owoce i przygotować dżem morelowy z lawendą, dzięki któremu zima nie będzie taka straszna!
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Bez glutenu
Morele umyć, osuszyć i wypestkować. Pokroić na ćwiartki.
Morele umieścić w garnku z grubym dnem. Zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny. Odstawić na około 30 minut, aby owoce puściły sok.
Po upływie wyznaczonego czasu, przestawić garnek na gaz. Zagotować, dodać łyżkę masła i zmniejszyć ogień do minimum. Podgrzewać dżem przez około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając, aby owoce się nie przypaliły.
Gdy dżem będzie miał już odpowiednią konsystencję, dodać suszoną lawendę. Gotować jeszcze 10 minut.
Gorący dżem przełożyć do ciepłych słoików. Dobrze zakręcić i postawić na blacie do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia.
Dodaj komentarz