Morele to prawdziwa bomba witamin. Zawierają witaminę C, dzięki czemu chronią przed przeziębieniami, a także witaminę PP oraz witaminy z grupy B. Ponadto są bogate w żelazo. Warto wykorzystać te owoce i przygotować z nich pyszny dżem morelowy z lawendą.
Spróbuj także naszych innych przepisów z morelami.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Bez glutenu
Morele umyj, osusz i wypestkuj. Pokrój na ćwiartki.
Morele umieść w garnku z grubym dnem. Zasyp cukrem i zalej sokiem z cytryny. Odstaw na około 30 minut, aby owoce puściły sok.
Po upływie wyznaczonego czasu, przestaw garnek na gaz. Zagotuj. Dodaj łyżkę masła i zmniejsz ogień do minimum. Dżem podgrzewaj przez około 1,5 godziny. Mieszaj co jakiś czas, aby owoce się nie przypaliły.
Gdy dżem będzie miał już odpowiednią konsystencję dodaj suszoną lawendę. Gotuj jeszcze 10 minut.
Gorący dżem przełóż do ciepłych słoików. Dobrze zakręć i postaw na blacie do góry dnem. Zostaw do ostygnięcia. Smacznego!
Po otwarciu przechowuj w lodówce.
Dodaj komentarz