Dżem morelowy z lawendą

Morele to prawdziwa bomba witamin - zawierają witaminę C, przez co chronią przed przeziębieniami, witaminę PP oraz witaminy z grupy B. Ponadto są bogate w żelazo. Warto wykorzystać te owoce i przygotować dżem morelowy z lawendą, dzięki któremu zima nie będzie taka straszna!

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 kg moreli,
  • - 1,5 łyżki suszonej lawendy,
  • - 1 szklanka cukru,
  • - 1 łyżka masła Łaciate,
  • - sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Morele umyć, osuszyć i wypestkować. Pokroić na ćwiartki.



Krok 2

Morele umieścić w garnku z grubym dnem. Zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny. Odstawić na około 30 minut, aby owoce puściły sok.



Krok 3

Po upływie wyznaczonego czasu, przestawić garnek na gaz. Zagotować, dodać łyżkę masła i zmniejszyć ogień do minimum. Podgrzewać dżem przez około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając, aby owoce się nie przypaliły.



Krok 4

Gdy dżem będzie miał już odpowiednią konsystencję, dodać suszoną lawendę. Gotować jeszcze 10 minut.



Krok 5

Gorący dżem przełożyć do ciepłych słoików. Dobrze zakręcić i postawić na blacie do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.