Waniliowe placuszki ze śliwkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 175 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 jajko
  • ⅔ szkl. mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ¾ -1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła Łaciate
  • 30 dag śliwek
  • Sól
  • Oliwa
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki.



Krok 2

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z serkiem waniliowym, odrobiną soli, cukrem trzcinowym i mlekiem, dodać rozpuszczone masło, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć z pianą z białek, wymieszać.



Krok 3

Na rozgrzaną patelnię z oliwą łyżką nakładać małe porcje ciasta, układać po 3 połówki śliwek, przykryć ciastem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki osączyć na papierowym ręczniku.



Wskazówki

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.