Waniliowy sernik gotowany w herbatnikach

Autor:

.

Masło, cukier i wydrążone ziarenka z wanilii umieszczamy w garnku i podgrzewamy do czasu, aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy, aż całość się połączy, zagotowujemy i ściągamy z ognia. Dodajemy jajka i ponownie całość mieszamy. Stawiamy ponownie na ogniu i wlewamy budyń rozprowadzony w 100 ml mleka. Zagotowujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę przygotowanej masy serowej, wyrównujemy i powtarzamy czynność, wierzch wykładamy herbatnikami. Składniki polewy zagotowujemy, po czym przelewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce przez minimum 8 godzin.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 100 g masła Łaciate
  • ½ szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 małe opakowanie budyniu waniliowego
  • 100-150 g pełnoziarnistych herbatników

Polewa:

  • 100 ml śmietanki Łaciatej 12%,
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła Łaciate
  • (opcjonalnie) wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie


Masło, cukier i wydrążone ziarenka z wanilii umieszczamy w garnku i podgrzewamy do czasu, aż masło się rozpuści.



Krok 2

Następnie dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy, aż całość się połączy, zagotowujemy i ściągamy z ognia. Dodajemy jajka i ponownie całość mieszamy. Stawiamy ponownie na ogniu i wlewamy budyń rozprowadzony w 100 ml mleka. Zagotowujemy.



Krok 3

Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę przygotowanej masy serowej, wyrównujemy i powtarzamy czynność, wierzch wykładamy herbatnikami.



Krok 4

Składniki polewy zagotowujemy, po czym przelewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce przez minimum 8 godzin.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.