Garnek napełniamy małą ilością wody, powinna być ona na dnie, ponieważ warzywa puszczą wodę. Cukinię, marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy seler naciowy. Całość gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek i szklimy do momentu aż nabierz złocistego koloru.
W momencie, gdy warzywa w garnku zmiękną dodajemy pomidory w puszce. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Następnie do garnka dodajemy wcześniej przygotowaną zawartość z patelni. Na koniec zupę doprawiamy lubczykiem, majerankiem, posiekaną natką pietruszki oraz płatkami chili. Całość gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.
Na koniec wystarczy zblendować zupę na krem. Smacznego!
Do dekoracji można wykorzystać podsmażony chips z boczku i listek bazylii.
Dodaj komentarz