Zupa jarzynowa z kaszą

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag żeberek wieprzowych
  • 1 marchew
  • 0,5 pietruszki
  • 0,4 selera
  • 2 liście laurowe
  • 1 średni por
  • 25-30 dag ziemniaków
  • 5 dag kapusty białej
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 0,5 szklanki śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć, zalać zimną wodą ( ok. 2 l). Dodać płaską łyżeczkę soli i gotować, aż mięso będzie miękkie.





Krok 2

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać wywarem z mięsa. Dodać liście laurowe, zagotować, wsypać kaszę i gotować około 10-15 minut.





Krok 3

Por i kapustę umyć, posiekać i dorzucić do gotującej się zupy. Gotować do miękkości warzyw i kaszy.





Krok 4

Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka, dodać ugotowane mięso, zagotować. Przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.





Wskazówki

Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.