Warzywny koszyk piknikowy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g drożdży
  • 125-140 ml mleka Łaciate
  • 100 g masła Łaciate
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Nadzienie:

  • Ok. 240 g młodych ziemniaków ( lub mniejsze stare )
  • 450 g warzyw mrożonych na patelnię z bazylią i tymiankiem
  • Koper świeży
  • Rukola kilka listków

Sos, zalewa:

  • 200 g śmietany Łaciata 18 %
  • 60 g sera pleśniowego niebieskiego
  • ½ łyżeczki czosnku staropolskiego
  • ½ łyżeczki soli ziołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 jajko
  • ⅓-½ łyżeczki pieprzu cytrynowego

Przygotowanie

Warzywa

Młode małe ziemniaki ugotować , ale tak, żeby się nie rozpadały. Odlać , posypać świeżo posiekanym koperkiem i ostudzić.






Warzywa mrożone ( marchew, cukinia, fasola szparagowa, papryka) usmażyć na patelni , zgodnie z instrukcją na opakowaniu , ostudzić.






Śmietanę wymieszać z jajkiem i wszystkimi przyprawami , na koniec dodać drobno pokrojony ser pleśniowy. Sos wstawić do lodówki.



Ciasto

Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku . Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie wyschło i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut.




Blaszkę ( 22 X 9 wysokość 7 cm) smarujemy masłem , posypujemy mąką. Spód blaszki możemy wyłożyć tylko rozwałkowanym ciastem (spód pozostaje niewidoczny) lub już plecionką jak całość.




Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość maks. 1/2 cm i tniemy na 2 cm paski . Z ciasta robimy gęstą plecionkę i wykładamy boki blaszki , dobrze dociskając ciasto. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia , obciążamy kaszą lub grochem.



Nadzienie

Blaszkę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ciasto w 180°C ok. 20 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę podpiekamy spód. Wyjmujemy blaszkę . Na podpieczony spód nakładamy warstwę listków rukoli, następnie część ziemniaków z koperkiem , potem część warzyw. Lekko dociskamy i nakładamy następną warstwę ziemniaków i warzyw . Całość polewamy sosem i szybko wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180°C ok. 50 -60 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.