Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Młode małe ziemniaki ugotować , ale tak, żeby się nie rozpadały. Odlać , posypać świeżo posiekanym koperkiem i ostudzić.
Warzywa mrożone ( marchew, cukinia, fasola szparagowa, papryka) usmażyć na patelni , zgodnie z instrukcją na opakowaniu , ostudzić.
Śmietanę wymieszać z jajkiem i wszystkimi przyprawami , na koniec dodać drobno pokrojony ser pleśniowy. Sos wstawić do lodówki.
Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku . Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie wyschło i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Blaszkę ( 22 X 9 wysokość 7 cm) smarujemy masłem , posypujemy mąką. Spód blaszki możemy wyłożyć tylko rozwałkowanym ciastem (spód pozostaje niewidoczny) lub już plecionką jak całość.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość maks. 1/2 cm i tniemy na 2 cm paski . Z ciasta robimy gęstą plecionkę i wykładamy boki blaszki , dobrze dociskając ciasto. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia , obciążamy kaszą lub grochem.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ciasto w 180°C ok. 20 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę podpiekamy spód. Wyjmujemy blaszkę . Na podpieczony spód nakładamy warstwę listków rukoli, następnie część ziemniaków z koperkiem , potem część warzyw. Lekko dociskamy i nakładamy następną warstwę ziemniaków i warzyw . Całość polewamy sosem i szybko wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180°C ok. 50 -60 minut.
Dodaj komentarz