Wątróbkę umyć i oczyścić z błon i żyłek. Pokroić ją na mniejsze kawałki i zalać zimnym mlekiem.
Tak przygotowana wątróbkę odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wątróbkę odcedzić z mleka i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie obtoczyć wątróbkę w mące.
Cebulkę obrać i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę, następnie otrząsnąć wątróbkę z nadmiaru mąki i dodać ją do smażącej się cebuli.
Obsmażyć wątróbkę z obu stron, następnie podlać ją ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut często mieszając.
Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami koniecznie z domowej roboty ogórkiem kiszonym.
Dodaj komentarz