Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką moczona w mleku

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g wątroby wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • ½ l mleka Łaciate
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Wątróbkę umyć i oczyścić z błon i żyłek. Pokroić ją na mniejsze kawałki i zalać zimnym mlekiem.



Krok 2

Tak przygotowana wątróbkę odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wątróbkę odcedzić z mleka i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie obtoczyć wątróbkę w mące.



Krok 3

Cebulkę obrać i pokroić w piórka.



Krok 4

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę, następnie otrząsnąć wątróbkę z nadmiaru mąki i dodać ją do smażącej się cebuli.



Krok 5

Obsmażyć wątróbkę z obu stron, następnie podlać ją ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut często mieszając.



Krok 6

Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.



Krok 7

Podawać z pieczywem lub ziemniakami koniecznie z domowej roboty ogórkiem kiszonym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.