Sycąca marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i kaszą kuskus to świetna propozycja na lekki lunch lub kolację. Orientalne przyprawy nadają jej unikalnego charakteru. Zupa jest już lekko pikantna dzięki dodatkowi mieszanki przypraw harrisa. Jeśli jednak wolimy ostrzejsze smaki, zupę można posypać dodatkowo suszoną papryczką chili.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać wszystkie przyprawy i smażyć minutę, ciągle mieszając. Wlać bulion i pomidory. Gotować 10 minut. Zblendować na średnio gładki krem.
Do garnka dodać opłukaną ciecierzycę i kaszę kuskus. Gotować jeszcze 5 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.
Zupę rozlać do misek. Posypać ciecierzycą, twarogiem i posiekaną kolendrą. Skropić oliwą z oliwek i serwować.
Dodaj komentarz