Marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i kaszą kuskus

Sycąca marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i kaszą kuskus to świetna propozycja na lekki lunch lub kolację. Orientalne przyprawy nadają jej unikalnego charakteru. Zupa jest już lekko pikantna dzięki dodatkowi mieszanki przypraw harrisa. Jeśli jednak wolimy ostrzejsze smaki, zupę można posypać dodatkowo suszoną papryczką chili.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 ml bulionu warzywnego,
  • - 2 puszki krojonych pomidorów,
  • - 1 puszka ciecierzycy,
  • - 4 łyżki kaszy kuskus,
  • - 1 cebula,
  • - 3 ząbki czosnku,
  • - 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • - 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • - 1 łyżeczka mieszanki przypraw harrisa,
  • - ½ łyżeczki imbiru,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - sól i pieprz

Dodatkowo:

  • - 100 g ciecierzycy z puszki,
  • - 100 g Twarogu Mazurski Smak,
  • - posiekana kolendra,
  • - oliwa z oliwek do skropienia

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki.



Krok 2

W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać wszystkie przyprawy i smażyć minutę, ciągle mieszając. Wlać bulion i pomidory. Gotować 10 minut. Zblendować na średnio gładki krem.



Krok 3

Do garnka dodać opłukaną ciecierzycę i kaszę kuskus. Gotować jeszcze 5 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 4

Zupę rozlać do misek. Posypać ciecierzycą, twarogiem i posiekaną kolendrą. Skropić oliwą z oliwek i serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.