Ciastka amoniaczki

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • ½ szkl. śmietany Łaciata 30%
  • ½ kostki margaryny
  • ½ szkl. cukru

Przygotowanie

Krok 1

Amoniak rozpuścić w śmietanie i odstawić.



Krok 2

Na stolnicę wysypać mąkę, wlać wyrośnięty amoniak ze śmietaną, dodać margarynę i cukier. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne, a następnie włożyć je na godzinę do lodówki.



Krok 3

Podzielić ciasto na pół, rozwałkować na placki o grubości około pół centymetra. Wykrawać ciastka.



Krok 4

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.