Wędlina z szynkowara

Autor:

Śnieżynka

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Lista składników

  • 70 dag mięsa z łopatki wieprzowej
  • 25 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 czubata łyżeczka soli do peklowania
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, lekko zbić tłuczkiem, włożyć do miski. Dodać mielone mięso, wlać wodę, dodać pieprz, żelatynę, sól, czosnek i cukier. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki ma 6-7 godzin.



Krok 2

Następnie do szynkowara włożyć foliowy woreczek i dociskając napełnić mięsem. Szczelnie zawiązać woreczek, docisnąć blaszką ze sprężyną, zamknąć, odłożyć na kilka godzin do lodówki.



Krok 3

Do wysokiego garnka wlać wodę, zagotować, włożyć szynkowar z mięsem i parzyć w temp 80-85 stopni około 1,5-2 godziny (szynkowar powinien być zanurzony w wodzie około 2-3 cm, ponad stan mięsa). Następnie wyjąć z wody, ostudzić i zimny włożyć na kilka godzin do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.