Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, lekko zbić tłuczkiem, włożyć do miski. Dodać mielone mięso, wlać wodę, dodać pieprz, żelatynę, sól, czosnek i cukier. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki ma 6-7 godzin.
Następnie do szynkowara włożyć foliowy woreczek i dociskając napełnić mięsem. Szczelnie zawiązać woreczek, docisnąć blaszką ze sprężyną, zamknąć, odłożyć na kilka godzin do lodówki.
Do wysokiego garnka wlać wodę, zagotować, włożyć szynkowar z mięsem i parzyć w temp 80-85 stopni około 1,5-2 godziny (szynkowar powinien być zanurzony w wodzie około 2-3 cm, ponad stan mięsa). Następnie wyjąć z wody, ostudzić i zimny włożyć na kilka godzin do lodówki.
Dodaj komentarz