Wegańska pasta z pieczonego czosnku - Smarowidło z pieczonego czosnku

Nad zaletami czosnku można by się rozpływać bez końca. Obniża ciśnienie i podnosi odporność. Najczęściej niechętnie jedzony… ze względu na zapach. Niewiele osób wie, że po upieczeniu przechodzi metamorfozę i zmienia się w kremowe, lekko słodkawe warzywo. Po upieczeniu powstaje z niego doskonała pasta, którą można zjeść do kanapek lub dodawać do zup, sosów czy mięs.

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4-6 dużych główek czosnku
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcjonalnie ostra papryka

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 210°C. Główkom czosnku uciąć szczyty. Nasmarować całe oliwą i piec w żaroodpornym naczyniu około 20-30 minut.



Krok 2

Po lekkim przestudzeniu wyciskamy miąższ z ząbków czosnku, ucieramy go z solą i przyprawami. Przekładamy do słoiczków i gotowe. Świetnie smakuje z grzankami i jako pasta do kanapek. Czosnek zachowuje po upieczeniu wszystkie właściwości.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.