Nad zaletami czosnku można by się rozpływać bez końca. Obniża ciśnienie i podnosi odporność. Najczęściej niechętnie jedzony… ze względu na zapach. Niewiele osób wie, że po upieczeniu przechodzi metamorfozę i zmienia się w kremowe, lekko słodkawe warzywo. Po upieczeniu powstaje z niego doskonała pasta, którą można zjeść do kanapek lub dodawać do zup, sosów czy mięs.
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Nastawiamy piekarnik na 210°C. Główkom czosnku uciąć szczyty. Nasmarować całe oliwą i piec w żaroodpornym naczyniu około 20-30 minut.
Po lekkim przestudzeniu wyciskamy miąższ z ząbków czosnku, ucieramy go z solą i przyprawami. Przekładamy do słoiczków i gotowe. Świetnie smakuje z grzankami i jako pasta do kanapek. Czosnek zachowuje po upieczeniu wszystkie właściwości.
Dodaj komentarz