Wegetariańskie Maki Sushi

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g ryżu do sushi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 0,5 ogórka
  • 0,5 awokado
  • 0,5 limonki
  • 4 listki nori
  • wasabi
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
  • sałata
  • pomidor

Przygotowanie

Krok 1

Ryż na sushi płuczemy na sicie, aż woda będzie klarowna. Odstawiamy na 1 godzinę do spęcznienia. Następnie zagotowujemy z ok. 500 ml wody, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez kolejne 15 minut, aż spęcznieje. Garnek przykrywamy ręcznikiem kuchennym, ryż odstawiamy na 15 minut.



Krok 2

Mieszamy: ocet, cukier i 1 płaską łyżkę soli. Ryż przekładamy do płaskiej, dużej miski, rozprowadzamy na nim zalewę octową i ostrożnie mieszamy płaską łopatką, chłodząc ryż przez cały czas.

Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Kroimy na cienkie paski. Awokado obieramy, pestkę wyjmujemy, miąższ również kroimy w paski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.



Krok 3

1 listek nori układamy na macie do przygotowywania sushi. Nakładamy warstwę ryżu o grubości 1 cm, pozostawiając wzdłuż górnego boku 1 cm wolnego miejsca. Podczas przygotowywania ręce zwilżamy od czasu do czasu niewielką ilością wody z octem, ponieważ ryż jest klejący. Na środku ryżu rozprowadzamy bardzo małą ilość wasabi, układamy na nim kilka pasków ogórków, awokado, sałatę, pomidor i całość zwijamy od dołu za pomocą maty, dobrze przyciskając. Roladę kroimy ostrym nożem na 8 kawałków. Pozostałe składniki przygotowujemy w ten sam sposób. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.