Wielkanocne MINI babeczki bananowo - cynamonowe do koszyczka

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto bananowo - cynamonowe

  • 3 średniej wielkości bardzo dojrzałe banany,
  • ok 1/2 szklanki roztopionego masła Łaciate ,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 2 jajka klasy "M",
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody,
  • ok. 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • foremki sylikonowe do mini babeczek

Przygotowanie

przygotowanie ciasta

W misce widelcem rozgniatamy na gładką masę banany. Następnie do masy bananowej wbijamy całe jajka i ubijamy - mieszamy mikserem. Kolejno dodajemy roztopione masło, sól, cukier, cukier waniliowy, proszek oraz sodę i cynamon. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy do momentu połączenia się składników. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Foremki wypełniamy ciastem do ich 2/3 wysokości.



Pieczenie

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Przestygnięte babeczki delikatnie wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.