Kurczak marynowany w czerwonym winie z przyprawami i rozmarynem

Potrawę tę możemy wykonać na dwa sposoby – w wersji gotowanej lub pieczonej. Obie smakują bardzo dobrze – tu wersja gotowana.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 3 cebule
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • ½ szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Mięso myjemy, kroimy na mniejsze fragmenty i przyprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie leciutko obsmażamy na patelni z pokrojoną drobno cebulą. Przekładamy do garnka.



Krok 2

Dodajemy wino i bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i rozmaryn.



Krok 3

Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.