Babka w trzech kolorach

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 jajka
  • 10 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła Łaciate
  • ½ szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mielonego maku

Dodatkowo:

  • Masło Łaciate do formy
  • Bułka tarta do formy
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuścić i ostudzić. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całe jajka wlać do miski. Dodać oba cukry i ubijać do białości.





Krok 2

Następnie dodać przestudzone masło i przesiane mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część wymieszać z kakao, drugą z makiem.





Krok 3

Do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą wlać ciasto jasne. Następnie na środek wyłożyć ciasto ciemne i ciasto z makiem.





Krok 4

Foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C około 20-25 minut. Upieczoną oprószyć cukrem pudrem.





Wskazówki

Babkę można polukrować lub oblać polewą czekoladową.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.