Danie: Podwieczorek
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło rozpuścić i ostudzić. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całe jajka wlać do miski. Dodać oba cukry i ubijać do białości.
Następnie dodać przestudzone masło i przesiane mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część wymieszać z kakao, drugą z makiem.
Do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą wlać ciasto jasne. Następnie na środek wyłożyć ciasto ciemne i ciasto z makiem.
Foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C około 20-25 minut. Upieczoną oprószyć cukrem pudrem.
Babkę można polukrować lub oblać polewą czekoladową.
Dodaj komentarz