Włoska Focaccia z oliwkami

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500g mąki
  • - 300 g ciepłej wody
  • - 30 g świeżych drożdży
  • - 2 łyżeczki soli morskiej
  • - oliwa extra vergine
  • - 1 szklanka czarnych oliwek
  • - 1 gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Do 150 ml ciepłej wody dodać rozdrobnione drożdże, łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 2

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i 150 ml ciepłej wody. Wymieszać całość łyżką, dodać sól i 1/4 szklanki oliwy. Przełożyć ciasto do miksera i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto po tym czasie powinno być gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.



Krok 3

Po tym czasie wyrobić jeszcze chwilę ciasto, a następnie wyłożyć na blache wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć na blaszce nie używając wałka, za pomocą dłoni. Na wierzch ciasta wyłożyć pokrojone czarne oliwki i posiekany rozmaryn. Odstawić na kolejne 45 minut. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Piec przez około 35 minut. Ostudzić i pokroić na kawałki. Podawać z oliwą extra vergine.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.