Rolada z cielęciny

Rolada mięsna to doskonały sposób na urozmaicenie posiłków. Rolady zawsze przyciągają wzrok i wspaniale smakują. Idealnie nadają się także na obiady. Roladę można podawać na zimno lub na gorąco.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg cielęciny z łopatki,
  • 1 bułka,
  • 1 jajko,
  • 1 pęczek kopru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka tłuszczu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

600 g mięsa odkładamy w całości, a pozostałe 400 g mielimy w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Do zmielonego mięsa dolewamy mleko, które pozostało po namoczeniu bułki. Następnie dodajemy jajko, sól, pieprz oraz pokrojony drobno koper.



Krok 2

Masę dokładnie wyrabiamy. Odłożone mięso kroimy na cienkie płaty, ubijamy lekko, a następnie układamy na desce. Mięso solimy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.



Krok 3

Ułożone na desce mięso smarujemy mieloną masą, ciasno zwijamy i związujemy sznurkiem. Rumienimy na rozgrzanym tłuszczu, dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem. Miękkie mięso studzimy, następnie kroimy bez sznurka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.