Wołowina smażona z pomidorami

Rozpływająca się w ustach, intensywnie pomidorowa, soczysta wołowina, którą przygotujemy w niecałą godzinę! Wołowina z pomidorami to jedno z lepszych połączeń smakowych – takie danie ze smakiem zjedzą nawet dzieci!

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 400 g wołowiny
  • - 500 g dojrzałych pomidorów
  • - 4 marchewki
  • - 2 cebule dymki
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 puszka pędów bambusa
  • - 4 łyżki sosu sojowego
  • - 4 łyżeczki cukru
  • - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1 łyżka przyprawy do kuchni chińskiej
  • - 2 cm starty kawałek imbiru
  • - 4 woreczki ryżu

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę soli i pieprzu, po czym mieszamy i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie podsmażamy wołowinę w woku, stale mieszając.



Krok 2

Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Obieramy czosnek i cebulę oraz kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy marchewkę, czosnek, cebulę, pędy bambusa i starty imbir. W dużym garnku gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.



Krok 3

Dodajemy pomidory z puszki i przyprawę do kuchni chińskiej i podsmażamy jeszcze ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy wołowinę i całość dusimy jeszcze przez ok. 20-25 minut. Podajemy ugotowanym z ryżem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.