Jajko zapiekane w awokado

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Fit

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 dojrzałe awokado
  • - 4 jajka
  • - 2 plasterki szynki lub 2 plasterki Sera Złoty Mazur Mlekpol
  • - szczypiorek
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Awokado przekrajamy na pół i pozbywamy się pestki. Wybieramy jeszcze trochę miąższu z miejsca po pestce. Oczyszczone awokado umieszczamy na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.



Krok 2

W miejsca po pestce wbijamy po jednym jajku, dodajemy kawałki pokrojonej szynki lub sera. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gruboziarnistą solą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 10 minut (do ścięcia białek).



Krok 3

Awokado wyjmujemy z piekarnika, posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy na ciepło z pieczywem.



Wskazówki

Ser żółty możesz też zastąpić Mozzarellą tartą Mlekpol.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.