Zakręcone ciastka

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • mąka 1 i 1/3 szk,
  • cukier 1/4 szk,
  • cukier waniliowy 1 łyżka,
  • jajka 1 szt,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • masło Łaciate 50 g,
  • kakao 1 łyżka,

Do dekoracji

  • czekolada gorzka 50 g,
  • mleko Łaciate 1 łyżka,
  • kolorowa posypka

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto: mąkę przesiać na stolnicy. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia, masło i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części ciasta dodać kakao i wyrobić. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po tym czasie oba kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty. Ciasto jasne położyć na cieście ciemnym i zwinąć w rulon. Odcinać plastry o grubości około 1 cm. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.



Krok 2

Dekoracja: czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem i posmarować brzegi ciastek. Następnie posypać kolorową posypką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.