Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1,5 dag świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 5 dag masła Łaciate

Kruszonka:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 7 dag masła Łaciate
  • 7 dag cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 1 szklanka marmolady
  • 2-3 łyżki konfitury z płatków róży

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru i 2 łyżkach mleka. Wymieszać z łyżeczką mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, wymieszać z solą, dodać mleko, jajko, miód, masło, spieniony rozczyn i wyrobić ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia.





Krok 2

W między czasie przygotować kruszonkę. Mąkę z cukrem, żółtkiem i masłem palcami ugniatać tak, aby powstały okruszki ciasta.





Krok 3

Wyrośnięte ciasto przerobić, rozwałkować, posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą z płatków róży, zwinąć w roladę.





Krok 4

Pokroić w 1,5 cm krążki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.





Krok 5

Posypać przygotowaną kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 °C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.