Danie: Obiad
Osób: 2-4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy partiami kluski i gotujemy od momentu wypłynięcia około 2 minuty. Następnie gotowe gnocchi odstawiamy.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Łososia umyj i podziel na małe kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Chwilę dusimy. Dodajemy mleko oraz serek. Gotujemy, aż sos się zredukuje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na patelnię dodajemy pokrojony ser oraz łososia. Gnocchi układamy w naczyniu żaroodpornym. Na to wylewamy sos ze szpinakiem i łososiem. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut.
Dodaj komentarz