Danie: Obiad
Osób: 2-4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź z wody i utłucz. Dodaj masło i roztrzepane jajka. Wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i wyrób na gładką masę.
Masę przełóż na posypaną mąką stolnicę. Ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich podłużne wałki. Pokrój wałki na mniejsze kawałki i z każdego ulep kluskę.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj partiami kluski i gotuj, aż od momentu wypłynięcia, przez ok. 2 minuty. Gotowe gnocchi odstaw.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Łososia umyj i podziel na małe kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Przykryj i duś przez chwilę. Dodaj mleko i serek. Gotuj, aż sos się zredukuje. Na koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na patelnię dodaj pokrojony w kostkę ser, mozzarellę i łososia. Gnocchi ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na to wylej sos ze szpinakiem i łososiem. Włóż do piekarnika na 10-15 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz