Zapiekane gnocchi z łososiem

Danie: Obiad

Osób: 2-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 2-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła Łaciate
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka

Dodatki:

  • 350 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g łososia
  • 1 szklanka mleka UHT Łaciate 2%
  • 300 g serka śmietankowego Łaciaty z łososiem
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 150 g sera Gouda Mlekpol w plastrach
  • 250 g sera mozzarella Mlekpol
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź z wody i utłucz. Dodaj masło i roztrzepane jajka. Wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i wyrób na gładką masę.



Krok 2

Masę przełóż na posypaną mąką stolnicę. Ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich podłużne wałki. Pokrój wałki na mniejsze kawałki i z każdego ulep kluskę.



Krok 3

W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj partiami kluski i gotuj, aż od momentu wypłynięcia, przez ok. 2 minuty. Gotowe gnocchi odstaw.



Krok 4

Piekarnik nagrzej do 180°C. Łososia umyj i podziel na małe kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Przykryj i duś przez chwilę. Dodaj mleko i serek. Gotuj, aż sos się zredukuje. Na koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.



Krok 5

Na patelnię dodaj pokrojony w kostkę ser, mozzarellę i łososia. Gnocchi ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na to wylej sos ze szpinakiem i łososiem. Włóż do piekarnika na 10-15 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.