Zapiekane gnocchi z łososiem

Danie: Obiad

Osób: 2-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 2-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła Łaciate (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki:

  • 350 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g łososia
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 300 g śmietankowego serka Łaciaty z łososiem
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 150 g startego sera żółtego Gouda Mlekpol
  • 1 opakowanie sera Mozarella Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy partiami kluski i gotujemy od momentu wypłynięcia około 2 minuty. Następnie gotowe gnocchi odstawiamy.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Łososia umyj i podziel na małe kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Chwilę dusimy. Dodajemy mleko oraz serek. Gotujemy, aż sos się zredukuje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.



Krok 5

Na patelnię dodajemy pokrojony ser oraz łososia. Gnocchi układamy w naczyniu żaroodpornym. Na to wylewamy sos ze szpinakiem i łososiem. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.