Przygotowujemy farsz: udka z gęsi dokładnie myjemy i gotujemy przez 90 minut. Mięso studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dusimy przez ok. 5 minut, aż do momentu jej zarumienienia.
Pokrojone w drobne kawałki mięso razem z pokrojonymi w drobną kostkę warzywami oraz pietruszką i cebulą dodajemy do blendera, doprawiamy przyprawami i rozdrabniamy. Całość umieszczamy na patelni i lekko podsmażamy.
Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z jajkiem, wodą, solą i olejem, po czym wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto, posypując je odrobiną mąki, na cienkie placki i przy pomocy szklanki wycinamy kółka, które lepimy z przygotowanym wcześniej farszem.
Pierogi gotujemy w garnku z wodą przez ok. 1 minutę od momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Danie najlepiej podawać na ciepło.
Podajemy np. ze smażonym boczkiem i surówką z kiszonej kapusty.
Dodaj komentarz