Pierogi z farszem z mięsa gęsiego i warzywami

Pierogi z farszem z mięsa gęsiego i warzywami to proste, tanie i niezwykle smaczne danie. Potrawa zdrowa i polecana dla całej rodziny na każdą porę roku.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Seler

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg mąki pszennej
  • - ½ l wody
  • - 3 łyżki oleju
  • - 2 łyżeczki soli
  • - 3 udka gęsi
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 1 łyżka rozmarynu
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 mała natka pietruszki
  • - 1 cebula
  • - 1 marchewka
  • - 1 seler
  • - 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy farsz: udka z gęsi dokładnie myjemy i gotujemy przez 90 minut. Mięso studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dusimy przez ok. 5 minut, aż do momentu jej zarumienienia.



Krok 2

Pokrojone w drobne kawałki mięso razem z pokrojonymi w drobną kostkę warzywami oraz pietruszką i cebulą dodajemy do blendera, doprawiamy przyprawami i rozdrabniamy. Całość umieszczamy na patelni i lekko podsmażamy.



Krok 3

Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z jajkiem, wodą, solą i olejem, po czym wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto, posypując je odrobiną mąki, na cienkie placki i przy pomocy szklanki wycinamy kółka, które lepimy z przygotowanym wcześniej farszem.



Krok 4 

Pierogi gotujemy w garnku z wodą przez ok. 1 minutę od momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Danie najlepiej podawać na ciepło.



Wskazówki

Podajemy np. ze smażonym boczkiem i surówką z kiszonej kapusty.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.