Zapiekanka z kalafiorem i serem pleśniowym

Zapiekanka z kalafiorem to wersja wegetariańska. Ser pleśniowy przełamie delikatny smak kalafiora i sosu serowego. Koniecznie spróbuj!

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g kalafiora
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 50 g masła Łaciate
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka Łaciate
  • 300 g żółtego sera Gouda
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C.



Krok 2

Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy mleko. Po zagotowaniu zdejmujemy rondel z ognia. Wrzucamy starty ser. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.



Krok 3

Kalafior dzielimy na różyczki i blanszujemy.



Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy różyczki kalafiora i zalewamy całość przygotowanym sosem serowym. Na wierzchu kładziemy kawałki sera pleśniowego.



Krok 5

Pieczemy 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.