Brokuł podzielić na różyczki, gotować w lekko osolonej wodzie przez 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Następnie do wody wrzucić różyczki kalafiora, gotować przez ok. 10 minut, wybrać łyżką cedzakową. Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, dobrze posypać przyprawą gyros, usmażyć. Ziemniaki ugotować na pół twardo, odcedzićć, ostudzić.
Do miski wylać jogurt, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć plastrami ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem oraz bazylią, polać trochę sosem. Ułożyć na ziemniakach na przemian, różyczki brokułu i kalafiora i znów lekko polać sosem. Warstwę ziemniaków oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie warstwa z kurczaka, sos, ziemniaki i reszta warzyw. Polać zapiekankę sosem i posypać koperkiem. Włożyć zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać przez 25 minut. Przed końcem pieczenia posypać zapiekankę startym żółtym serem, zapiekać do rozpuszczenia się sera. Gotową zapiekankę udekorować natką pietruszki.
Dodaj komentarz