Zapiekanka z makaronu spaghetti w formie tortu w trzech kolorach

Autor:

Monika Och

W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić. Każdą warstwę w torcie robić oddzielnie. WARSTWA CZERWONA: cebulę pokroić drobno i usmażyć na oliwie. Wlać przecier pomidorowy, koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać. WARSTWA BIAŁA: Mięso usmażyć na oliwie. Dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać. WARSTWA ZIELONA: szpinak usmażyć na oliwie z oliwek. Jeżeli był wcześniej mrożony należy dobrze zredukować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec wlać resztę mieszanki jajecznej. Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu al dente. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym. Drugą część wymieszać z mięsem. Trzecią część ze szpinakiem. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować oliwą lub masłem. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając do dna. Następnie warstwę białą i na koniec zieloną lekko dociskając. Wierzch przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180*C przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć tort, zdjąć folię i posypać pokruszonym serem feta. Ułożyć plasterki mozzarelli, przekrojone pomidorki koktajlowe. Zapiekać jeszcze przez 10-15minut.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Makaron spaghetti 500 g
  • Jajka 2 szt.
  • Śmietana Łaciata 18% ½ szkl.

Warstwa czerwona:

  • Cebula 1 szt.
  • Przecier pomidorowy 1 szkl.
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
  • Bazylia 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Oliwa z oliwek

Warstwa biała:

  • Mięso mielone z szynki 40 dkg
  • Ser feta 200 g
  • Oliwa z oliwek

Warstwa zielona:

  • Szpinak mrożony 450 g
  • Ząbki czosnku 3 szt.
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Oliwa z oliwek

Dekoracja:

  • Mozzarella w kulce 1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe (czerwonych, żółtych i czarnych)
  • Ser feta 70 g

Przygotowanie


W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić.



Warstwa czerwona

Cebulę pokroić drobno i usmażyć na oliwie. Wlać przecier pomidorowy, koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać ⅓ mieszanki jajecznej. Wymieszać.



Warstwa biała

Mięso usmażyć na oliwie. Dodać ser feta i wlać ⅓ mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać.



Warstwa zielona

Szpinak usmażyć na oliwie z oliwek. Jeżeli był wcześniej mrożony należy dobrze zredukować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec wlać resztę mieszanki jajecznej.



Makaron

Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu al dente. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym. Drugą część wymieszać z mięsem. Trzecią część ze szpinakiem.




Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować oliwą lub masłem. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając do dna. Następnie warstwę białą i na koniec zieloną lekko dociskając. Wierzch przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180°C przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć tort, zdjąć folię i posypać pokruszonym serem feta. Ułożyć plasterki mozzarelli, przekrojone pomidorki koktajlowe. Zapiekać jeszcze przez 10-15minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.