Pierniki toruńskie są znane w całej Polsce. Jeżeli daleko masz do Torunia, bez problemu przygotujesz je w domu. Piernik kruszeje dopiero po kilku dniach, dlatego można przygotować go kilka dni wcześniej przed spożyciem. Jego smak stanowi dobrze dobrany miód i przyprawa do piekarnika.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Miód z przyprawą do piernika podgrzewamy na małym ogniu i odstawiamy do wystudzenia.
W misce ucieramy masło z cukrem. W trakcie dodajemy przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy sodę oczyszczoną.
Żółtka oddzielamy od białek. Po jednym dodajemy do masy cukrowej na zmianę z miodem. Miksujemy.
Śliwki myjemy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do masy i ponownie mieszamy.
Białka ubijamy na pianę. Dodajemy je do masy. Mieszamy. W trakcie dodajemy mąkę, cały czas mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 60 min.
Dodaj komentarz