Piernik toruński

Pierniki toruńskie są znane w całej Polsce. Jeżeli daleko masz do Torunia, bez problemu przygotujesz je w domu. Piernik kruszeje dopiero po kilku dniach, dlatego można przygotować go kilka dni wcześniej przed spożyciem. Jego smak stanowi dobrze dobrany miód i przyprawa do piekarnika.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miodu spadziowego
  • 150 g masła Łaciate
  • 150 g cukru białego
  • 5 jajek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

Krok 1

Miód z przyprawą do piernika podgrzewamy na małym ogniu i odstawiamy do wystudzenia.



Krok 2

W misce ucieramy masło z cukrem. W trakcie dodajemy przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy sodę oczyszczoną.



Krok 3

Żółtka oddzielamy od białek. Po jednym dodajemy do masy cukrowej na zmianę z miodem. Miksujemy.



Krok 4

Śliwki myjemy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do masy i ponownie mieszamy.



Krok 5

Białka ubijamy na pianę. Dodajemy je do masy. Mieszamy. W trakcie dodajemy mąkę, cały czas mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.



Krok 6 

Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 60 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.