Aromatyczne mięso z kurczaka

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 porcje kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka ketchupu
  • Pieprz kolorowy, sól do smaku

Dodatki:

  • Ziemniaki
  • Sól i pieprz
  • Papryka mielona

Przygotowanie

Krok 1

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Oprószyć ostrą papryką, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Włożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć, pozostawić w lodówce przynajmniej na 1 godzinę.



Krok 2

Następnie na mięso ułożyć pokrojone w wiórki masło, wlać kilka łyżek wody, przykryć i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 1 godziny.



Krok 3

Do miseczki wlać ketchup, wymieszać z miodem. Posmarować mięso kwadrans przed końcem pieczenia. Upieczone mięso przełożyć do innego naczynia, odłożyć w ciepłe miejsce.



Krok 4

Do sosu w którym piekło się mięso wsypać ugotowane na półmiękko ziemniaki, oprószyć papryką i pieprzem, wymieszać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200°C, włączyć termoobieg i piec do miękkości i uzyskania rumianego koloru.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.