Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Oprószyć ostrą papryką, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Włożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć, pozostawić w lodówce przynajmniej na 1 godzinę.
Następnie na mięso ułożyć pokrojone w wiórki masło, wlać kilka łyżek wody, przykryć i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 1 godziny.
Do miseczki wlać ketchup, wymieszać z miodem. Posmarować mięso kwadrans przed końcem pieczenia. Upieczone mięso przełożyć do innego naczynia, odłożyć w ciepłe miejsce.
Do sosu w którym piekło się mięso wsypać ugotowane na półmiękko ziemniaki, oprószyć papryką i pieprzem, wymieszać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200°C, włączyć termoobieg i piec do miękkości i uzyskania rumianego koloru.
Dodaj komentarz