Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (tak, aby były lekko twardawe) i odcedzamy. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę wieprzową, pieczarki i cebulę.
W misce rozrabiamy jajka z czosnkiem, pietruszką, serem i śmietanką Łaciatą. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ziemniaki, dodajemy szynkę, pieczarki, cebulę, plasterki boczku i całość zalewamy masą śmietankowo-jajeczno-serową. Zapiekamy 35 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj komentarz