Zapiekanka z wieprzowiną, ziemniakami i pieczarkami

Proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, które zachwyci domowników. Bardzo szybko znika z talerzy. Sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, czy śniadanie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g boczku w plasterkach
  • 300 g szynki wieprzowej
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 natka pietruszki
  • 2 jajka
  • 6 łyżek Śmietanki Łaciatej 30%
  • 3 łyżki masła
  • 100 g tartego parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (tak, aby były lekko twardawe) i odcedzamy. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę wieprzową, pieczarki i cebulę.



Krok 3

W misce rozrabiamy jajka z czosnkiem, pietruszką, serem i śmietanką Łaciatą. Całość doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ziemniaki, dodajemy szynkę, pieczarki, cebulę, plasterki boczku i całość zalewamy masą śmietankowo-jajeczno-serową. Zapiekamy 35 minut w temperaturze 200 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.