Zawijańce drobiowe z szynką

Wyśmienite na niedzielny obiad i rodzinną uroczystość.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 plastry wędzonej szynki
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 trójkątne pikantne serki topione
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • ziemniaki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Umyte i osuszone mięso kroimy na pół i lekko rozbijamy. Oprószamy z obu stron przyprawą do kurczaka. Do miski wlewamy Śmietankę Łaciatą i wkładamy do niej kurczaka, odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Cebulę kroimy w półplastry.



Krok 2

Mięso smarujemy z jednej strony musztardą. Na każdym kawałku układamy po plasterku szynki, oraz porcji cebuli i sera. Zwijamy i obwiązujemy nicią.



Krok 3

Roladki podsmażamy na oleju, a następnie przekładamy do rondla i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Dusimy 30 minut.



Krok 4

W trakcie kiedy roladki się duszą na wolnym ogniu, gotujemy w osobnym garnku ziemniaki. Roladki podajemy z ziemniakami posypanymi natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.