To pomysł na pizzę w innym wydaniu. Idealnie nadają się na imprezę, można je podawać nie tylko na ciepło, ale także na zimno. Na pewno zasmakują Twoim gościom.
Osób: 14
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na 10 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Powoli wlewamy drożdże z wodą. Dodajemy oliwę i resztę ciepłej wody. Mieszamy i łączymy składniki. Ciasto następnie wyrabiamy na stolnicy oprószonej mąką przez 10 minut, aż będzie gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę.
Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy cebulę z czosnkiem. Szklimy. Dodajemy passatę, sól, pieprz, cukier i oregano. Gotujemy sos przez 10 minut. Następnie dodajemy listki bazylii i miksujemy na gładko.
Salami kroimy w kostkę. Gdy ciasto urośnie, wykładamy je na stolnicę i zagniatamy przez chwilę. Następnie rozwałkowujemy na prostokątny placek. Na ciasto kładziemy sos pomidorowy, salami oraz ser. Posypujemy oregano. Zawijamy ciasto w rulon, kroimy na 14 kawałków.
Nagrzewamy piekarnik do 220ºC. Na blaszce układamy papier do pieczenia, następnie gotowe pizzerki odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy po tym czasie do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
PaulinaS1
Opublikowany: 2018-11-29 12:12:00
Są przepyszne, idealnie nadają się na przekąskę jak i danie popisowe.
Odpowiedz