Zawijane bułeczki pizzowe z salami i serem

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

14

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Ciasto:

250 g mąki pszennej

150 ml ciepłej wody

25 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki cukru

½ łyżki oliwy

Sos:

1 łyżeczka oliwy

½ ząbka czosnku

¼ cebuli

300 ml passaty pomidorowej

½ łyżeczki suszonego oregano

7-10 listków świeżej bazylii

Dodatki:

100 g salami lub ulubionej szynki

160 g tartego sera

½ łyżeczki oregano

Przygotowanie

Krok 1
  • Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na 10 minut.
Krok 2
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Powoli wlewamy drożdże z wodą. Dodajemy oliwę i resztę ciepłej wody. Mieszamy i łączymy składniki. Ciasto następnie wyrabiamy na stolnicy oprószonej mąką przez 10 minut, aż będzie gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę.
Krok 3
  • Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy cebulę z czosnkiem. Szklimy. Dodajemy passatę, sól, pieprz, cukier i oregano. Gotujemy sos przez 10 minut. Następnie dodajemy listki bazylii i miksujemy na gładko.
Krok 4
  • Salami kroimy w kostkę. Gdy ciasto urośnie, wykładamy je na stolnicę i zagniatamy przez chwilę. Następnie rozwałkowujemy na prostokątny placek. Na ciasto kładziemy sos pomidorowy, salami oraz ser. Posypujemy oregano. Zawijamy ciasto w rulon, kroimy na 14 kawałków.
Krok 5
  • Nagrzewamy piekarnik do 220ºC. Na blaszce układamy papier do pieczenia, następnie gotowe pizzerki odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy po tym czasie do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0