Zdrowe muffiny z miodem i śliwką

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki masła Łaciate
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rodzynek
  • 6 - 7 łyżek płatków gryczanych pełnoziarnistych

Przygotowanie

Krok 1

Masło i miód rozpuszczamy. Do miski wkładamy jogurt, jajko, sól, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia (ciasto musi być bardzo gęste). Śliwki myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Każdą połówkę kroimy wzdłuż na pół. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek i wkładamy do środka po 4 cząstki śliwek. Powinny wystawać ponad ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.