Knedle ziemniaczane z jabłkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 kg jabłek
  • Masło Łaciate
  • Cukier
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę.



Krok 2

Obie mąki wymieszać, przesiać, dodać ziemniaki, jajko i żółtko, szybko zagnieść ciasto.



Krok 3

Uformować w wałek i pokroić na równe kawałeczki.



Krok 4

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki.



Krok 5

Z ciasta formować placuszki, wkładać kawałek jabłka i dokładnie zlepić, formując podłużne knedle. Partiami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować do momentu, aż jabłka będą miękkie. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze.



Krok 6

Podawać okraszone zrumienionym masłem i posypane cukrem.



Wskazówki

Do knedli można wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.