Danie: Podwieczorek
Osób: 1
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę.
Obie mąki wymieszać, przesiać, dodać ziemniaki, jajko i żółtko, szybko zagnieść ciasto.
Uformować w wałek i pokroić na równe kawałeczki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki.
Z ciasta formować placuszki, wkładać kawałek jabłka i dokładnie zlepić, formując podłużne knedle. Partiami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować do momentu, aż jabłka będą miękkie. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze.
Podawać okraszone zrumienionym masłem i posypane cukrem.
Do knedli można wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia.
Dodaj komentarz